K perspektivam primeneniya vidov i sortov luka v protsedure Allium-testa

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

В статье проведена оценка семян лука, реализуемого торговыми сетями г. Самары, для Allium-теста. Наиболее перспективны для биотестирования лук репчатый (сорта «Белое перо», «Деликатес», «Шаман» и «Красный салатный») и лук-батун. У сортов лука репчатого корневые меристемы проростков семян имеют более низкий уровень хромосомных аберраций.

About the authors

A. V. Zotov

M. V. Ivanova

References

  1. Houk V. S. The genotoxicity of industrial wastes and effluents - a review // Mutat. Res. 1992. Vol. 277. P. 91-138.
  2. An assessment of the genotoxic effects of landfill leachates using bacterial and plant tests / J. Kwasniewska, G. N. Jawecki, A. Skrzypczak [et al.] // Ecotoxicology and Environmental Safety. 2012. Vol. 75. P. 55-62.
  3. Gupta A. K., Ahmad M. Assessment of cytotoxic and genotoxic potential of refinery waste effluent using plant, animal and bacterial systems // Journal of Hazardous Materials. 2012. Vol. 201-202. P. 92-99.
  4. Бексеев Ш. Г. Овощные культуры мира. Энциклопедия огородничества. СПб.: Диля, 1998. 512 с.
  5. Сад и огород: энциклопедический словарь / под ред. Л. В. Юриной и В. Ф. Белика. М.: Эксмо; Большая Российская энциклопедия, 2003. 864 с.
  6. Levan A. The effect of colchicines in root mitosis in Allium // Hereditas. 1938. Vol. 24. P. 471-486.
  7. Leme D. M., Marin-Morales M. A. Allium cepa test in environmental monitoring: A review on its application // Mutation Research. 2009. Vol. 682. P. 71-81.
  8. Песня Д. С., Романовский А. В., Прохорова И. М. Исследование токсического и генотоксических эффектов синтетических пищевых красителей методом Allium-test // Ярославский педагогический вестник. 2012. № 3. Т. III. С. 86-93.
  9. Бемиг Ф. 600 практических советов овощеводам. М.: Континент-Пресс, 1998. 480 с.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2014 Proceedings of young scientists and specialists of the Samara University

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies